Omgeving

trek erop uit in deze schitterende streek

De Bourgogne, de Nièvre en de Morvan

De Omgeving
De Bourgogne-Franche-Comté (iets meer dan 2 uur rijden vanaf Parijs) is een Franse regio die bestaat uit acht departementen: Yonne, Côte d’Or, Nièvre, Saône-et-Loire, Haute-Saône, Jura, Doubs en Territoire de Belfort. De hoofdstad is Dijon.
Het Parc Naturel Regional du Morvan ligt in de Nièvre. Het park is opgericht in 1970 op initiatief van François Mitterand. Industrie wordt geweerd, alleen agrarische en toeristische industrie is toegestaan. De lucht is hierdoor heel schoon. Het park is ongeveer zo groot als de provincie Groningen en bestaat uit iets meer dan 90 gemeenten. et is een zeer dun bevolkt gebied: tussen de 10 – 15 inwoners per km2. Een oase van rust, veel bossen, witte koeien en een landelijke woonomgeving. Kenmerkend voor het landschap zijn de door ruige heggen begrensde weilanden. Het landschap is heuvelachtig; de hoogste top is 900 meter.

Het granietgebergte van de Morvan is een uitloper van het Centraal Massief en kent uitgestrekte bossen en velden, vol bronnen, beken en meren. Er zit vrijwel geen kalk in de grond, waardoor wijnbouw in de Morvan niet mogelijk is. Dit natuurlijk in tegenstelling tot de rest van de Bourgogne waar vele beroemde wijnen vandaan komen. De prachtige en ongerepte natuur maakt dit helemaal goed!

Wandelen vanuit Maison Charlotte

Linksaf of rechtsaf, wandelen kan overal. De ligging van ons huis is uitermate geschikt als startpunt voor wandelingen in de directe omgeving: door het bos, de heuvels en de weilanden. Het voorjaar is een explosie van kleuren: in mei zijn de wegkanten blauw van de boshyacinthen en roze van de koekoeksbloem. Overal bloeien sleutelbloemen, st. Janskruid, arnica, wilde orchideeën en narcissen.

Er zijn veel vogelsoorten – ook vogels die je in Nederland niet meer ziet, zoals de hop met zijn oranje-zwarte kuif en vele soorten roofvogels, zoals buizerds, valken, haviken, sperwers en een aantal uilensoorten. De bossen zijn dik bevolkt met zoogdieren: herten, zwijnen, dassen, wilde katten, hazen en konijnen, allerlei kleine zoogdieren zoals eekhoorns, bunzings en marters.

Overal in de Morvan zie je waterloopjes, beekjes, rivieren en vele meren. Omdat de grond vooral uit graniet bestaat, zoekt het water zich een uitweg in de vorm van talloze bronnen. Er zijn 6 grote (stuw)meren in de Morvan, en een groot aantal kleintjes. Als het begrip ‘meanderen’ nog niet bestond, zou het zeker zijn uitgevonden in de Morvan: overal kronkelen de kleine watertjes zich door het landschap.

Voor de wandelaars hebben we een aantal wandelingen in de omgeving verzameld. Een aantal hiervan kan vanuit huis gelopen worden.

Daarnaast zijn er ook grotere tochten te maken zoals de GR 13 die het park doorkruist van noord naar zuid over een parcours van 110 kilometer.

Dun-sur-Grandry

La Croix Misteret

Locatie Maison Charlotte

La Croix Misteret ligt in het departement Nièvre en is een gehucht met slechts enkele huizen. Het ligt aan de D11 en valt onder de gemeente Dun-sur-Grandry. Deze gemeente telt momenteel rond de 150 en 160 inwoners, alle gehuchten meegerekend. De bevolkingsdichtheid is 12 – 15 personen per vierkante kilometer…..Het is moeilijk te geloven dat het ergens in de jaren 1800 een dorp was met maar liefst vijf kroegen en meer dan 700 inwoners, maar dat was toch echt zo!

Er is nog zoveel meer te doen in de regio

Chateau Chinon

Op 13 kilometer afstand ligt Chateau Chinon, de ‘hoofdstad’ van de Morvan. Hier was François Mitterand 22 jaar burgemeester: van 1959 tot 1981. Een klein stadje, waar je een terrasje kunt pikken bij de Montana Bar en een boodschap doen. In hotel Le Vieux Morvan had hij een vaste kamer: kamer 15. En uit de recente bundeling van zijn liefdesbrieven aan zijn maitresse Anne blijkt dat hij hier ook met haar rendez-vous had. Chateau Chinon heeft een uniek museum: Musée du Septennat, waar alle cadeaus die president Mitterand ooit kreeg tijdens zijn buitenlandse reizen zijn uitgestald. Boven in het dorp is een waterkunstwerk te zien van Tinguely en Niki de Saint Phalle, door Mitterand cadeau gedaan bij zijn afscheid van de stad.

Kunstwerk Tinguely en Niki Saint Phalle

Moulins Engilbert

Een ander dorp is Moulins Engilbert, dat net buiten het Regionaal Park valt. Een sfeervol dorp, waar eens per maand een grote markt is.
Het is het voormalig verblijf van de graven van Nevers. Hier ziet u oude straatjes, schilderachtige huizen, de Heilige Johannes de Doper kerk (église Saint-Jean-Baptiste) en de overblijfselen van het feodaal kasteel. Behalve het onroerend erfgoed, vindt er in Moulins-Engilbert iedere dinsdagochtend een wereldberoemde veiling voor Charolais koeien plaats.

Themahuis ecomuseum van Le Morvan, ” Huis voor Veeteelt en het Charolaisras” (Maison de l’Élevage et du Charolais), voor publiek geopend van Pasen tot eind oktober, vertelt de geschiedenis van de landbouw in de Morvan, de ontwikkeling van de productiemethodes, en het leven van de boeren vòòr de Franse Revolutie.

moulin-engilbert

Bibracte

Al in de 2e eeuw v. Chr. vestigden de Galliërs (Aduers) zich op de Mont Beuvray, in de nederzetting Bibracte. Bibracte werd het handels- en politieke centrum van deze belangrijke Gallische stam. De Romeinen, onder aanvoering van Julius Caesar, versloegen de Galliers in 52 v. Chr. De Gallische leider was Vercingetorix, die we allemaal wel kennen uit Asterix en Obelix. Keizer Augustus stichtte rond de jaartelling in Autun een nieuwe hoofdstad en Bibracte raakte in verval. Er zijn vele archeologische vondsten gedaan en de opgravingen naar Romeinse en Gallische schatten zijn nog steeds in volle gang.  Wil je een hek zien zoals in de strip van Asterix en Obelix? Je kunt het daar met eigen ogen bekijken. Bomen die op draken, kabouters en rare dieren lijken: al wandelend door het prachtige bos kom je ze tegen. Je kunt te voet en met de auto naar de top van Mont Beuvray, waar het uitkijkpunt is. Daar kan je bij helder weer de Mont Blanc zien. Er is ook een mooi museum waar vele opgegraven voorwerpen te zien zijn èn een leuke museumwinkel. Er is een Nederlandse audiogids.

Lopend door het bos bereik je na af en toe flink klimmen de top waar je mooi uitzicht hebt over de omgeving; met helder weer zelfs tot de Jura en de Mont Blanc. In de zomerperiode is zelf met de auto naar boven rijden verboden, er rijdt dan een (gratis) busje.

bibracte

Autun

Autun is een van de oudste steden van Bourgondië. Het ligt niet meer in de Nièvre, maar in de Saône et Loire. Het ligt ongeveer 45 km van La Croix Misteret. Het is een stadje met een mooi historisch centrum. Stadswallen, een Romeins theater, een mooie kathedraal en een paar leuke winkelstraten, Musée Rolin: een bezoek aan Autun is de moeite waard. Iedere vrijdag is er bovendien een grote markt.

autun

Vezelay

Vezelay is ongeveer een uur rijden. Bekend als bedevaartsoord en de prachtige basiliek Ste Madeleine uit de 11e eeuw. Vanaf 1050 heeft Vezelay de status van bedevaartsoord en de kerk een pleister- en verzamelplaats voor de tocht naar Santiago de Compostela. In 1120 is de kerk afgebrand, waarbij ruim duizend mensen de dood vonden. Men begon direct met de herbouw en in 1185 was de kerk voltooid. Het is een klein maar zeer sfeervol dorp. Je zet je auto beneden op de parkeerplaats en wandelt door een mooi oud straatje naar boven, naar de Madeleine.

basiliek van vezelay

Fietsen

Hou je van fietsen? Dat is een echte sport in de Morvan, met de heuvelige omgeving en veel vals plat. De wegen kronkelen zich door het landschap, bossen en weilanden wisselen elkaar af. Een aanbeveling voor de liefhebbers die een beetje klimmen kunnen waarderen! In Chatillon-en-Bazois is het mogelijk om fietsen te huren. Een fietstocht langs het kanaal met zijn vele sluizen is zeer aan te bevelen, ook voor de niet-klimmers, want langs het kanaal is het helemaal vlak!

fietsen in de morvan

Lac de Pannecière

Er zijn zes grote stuwmeren in de Morvan. Het dichtst bij Maison Charlotte ligt het Lac de Panneciere, op ongeveer 25 minuten rijden. Het meer voorziet in drinkwater en electriciteit maar regelt ook, via de Barrage, het waterpeil van de Yonne en daarmee van de Seine in Parijs.
Het Lac de Pannecière is tot stand gekomen tussen 1937 en 1949. Even wat cijfermateriaal: Het meer heeft een oppervlakte van 520 hectare en een capaciteit van 82,5 miljoen m3 water. Het diepste punt is 48 meter. De Barrage is 49 meter hoog en 352 meter lang. In de winter staat het water laag: het wordt dan opgeslagen voor de winterperiode; in de zomer wordt het weer vrijgegeven.
Het Lac de Pannecière heeft schoon water en je kunt er heerlijk zwemmen. Op de verschillende kleine strandjes is het nooit druk. Aanrader: neem onze picknickmand mee!
Wil je vissen? Er zit veel karper, snoek en baars in het meer. Haal altijd eerst een visvergunning. Deze vergunningen zijn op verschillende plekken te koop. Zie voor meer informatie deze website.

@ 2024 - Maison Charlotte